1963 – Judith Jasmin vertelt over de strijd van zwarte Amerikanen tegen rassenscheiding

Judith Jasmin, een Canadese journaliste, vertelt in deze documentaire uit de oude doos (1963) over de geweldloze strijd om waardigheid en vrijheid van de zwarten in de Verenigde Staten, daar waar ze segregatie en vernedering ervaren.

Op 28 augustus 1963, in Washington, D.C., marcheren 200.000 zwarte Amerikanen en 10.000 blanken langs het monument voor Lincoln, de vader van de Amerikaanse burgerlijke vrijheden, die de slavernij afschafte – De juridische strijd georganiseerd door de oudste anti-segregationistische organisatie, de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) – Training in geweldloosheid voor demonstranten – Presentatie van racistische acties van de Ku Klux Klan en de zuidelijke gouverneurs tegen de federale wetgeving om zwarte studenten te integreren in de door blanken bezette scholen in Georgia – De deelname van enkele blanke priesters aan antiraciale demonstraties – De werkloosheid onder zwarte Amerikanen als gevolg van de segregatie en de weigering van sommige vakbonden om hen te accepteren – De plaats van de zwarten in de Amerikaanse media – De zwarte pers – De ellende in de wijken van Harlem en Chicago – Zwarte jeugddelinquentie en gebrek aan kansen – Jongerenparticipatie in de geweldloze beweging – De parallelle strijd van zwarte moslims en Malcolm X, die een boycot van witte winkels en witte goederen predikt en eist dat zwarten worden gegroepeerd in staten, een soort Indische en Pakistaanse scheidslijn – Presentatie van de geweldloze beweging onder leiding van Martin Luther King Jr. – John F Kennedy’s stellingname ten gunste van zwarte Amerikanen.

Champ Libre, “La marche des Noirs à Washington : l’autre joue”, 2 november 1963Journalist: Judith JasminDirecteur: Gilles DeromeVertaling: Hubert AquinVertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Auteur

  • Francis Jorissen

    Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, free-lance journalist, activist en (nog steeds) would-be wereldreiziger. Nieuwsjunkie vooral geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten. Maar eigenlijk ook in veel andere zaken die de wereld de wereld maken.

    Bekijk Berichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here