Beiroet bloedt

Het stof is nog niet gaan liggen, de slachtoffers nog niet geborgen, niemand weet al hoe de ramp in Beiroet op dinsdagavond 4 augustus is kunnen gebeuren maar de dubieuze ongefundeerde theorieën over de oorzaak en de verantwoordelijken van de explosie excelleren. Op de sociale media weten vele ‘experten’ alleszins met zekerheid dat Hezbollah schuldig is. Andere ‘experten’ wijzen dan weer met de vinger naar Israël maar gezien de toegenomen spanning van de laatste twee weken tussen Hezbollah en Israël lijkt dat weinig waarschijnlijk. De bestaande ‘spelregels’ tussen Israël en Hezbollah staan dan wel Israëlische aanvallen en bombardementen toe in Syrië maar op dit moment iets dergelijks doen in Libanon zou het uitbreken van een oorlog met Hezbollah en het Libanese leger zo goed als garanderen. Israël zit immers nerveus te wachten op de straf die Hezbollah het beloofd had nadat het bij een bombardement bij de luchthaven van Damascus een Hezbollah-strijder had gedood, maar de Israëli’s verlangen er ook naar om de spanning met Hezbollah te de-escaleren.

Het lijkt er eerder op dat de oorzaak gezocht moet worden bij de grove onbekwaamheid, de corruptie en de nonchalance van de Libanese politici en autoriteiten. De explosie zal de ineenstorting van Libanon, dat al te kampen heeft met een immense economische crisis en een corona-crisis, zonder twijfel versnellen. De sociale stress en de onrust in het land zal nog verder toenemen.

De haven van Beiroet is de belangrijkste ingangspoort van het land. De grens met Israël in het zuiden is afgesloten met een hek en de rest van het land grenst aan Syrië dat onder de door de VS opgelegde sancties er zelf economisch bijzonder slecht voorstaat. Via de haven van Beiroet wordt 80 procent van het voedsel geïmporteerd, een tekort dat niet zal worden verlicht door de goederen om te leiden via de haven van Tripoli, de tweede grootste stad van het land in het noorden. De graansilo’s in de haven van Beiroet zijn door de explosie vernield of onbruikbaar. De autoriteiten beweren wel dat ze voldoende voorraden tarwe hebben tot de invoer ervan kan hervat worden maar ondertussen is de Hogere Defensieraad begonnen met het rantsoeneren van meel.

De Libanese bevolking is al tijden zeer nijdig op de corrupte politieke klasse van het land. De explosie van dinsdag zal de stemming absoluut niet positief beïnvloeden. De politici zullen alle zeilen moeten bijzetten als ze ervoor willen zorgen dat het land niet barst. Ook Hezbollah zal zich op dit moment volop moeten concentreren op de gevolgen van de ramp en het straffen van Israël op zijn minst moeten uitstellen.

Auteur

  • Francis Jorissen

    Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, free-lance journalist, activist en (nog steeds) would-be wereldreiziger. Nieuwsjunkie vooral geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten. Maar eigenlijk ook in veel andere zaken die de wereld de wereld maken.

    Bekijk Berichten