In een ziekmakend vertoon van hypocrisie, is Israël in shock

Met een ironische ondertoon, drukte Gideon Levy van de Israëlische krant Haaretz zijn verontwaardiging uit over de hypocrisie van Israël na de dodelijke ontploffing in Beroet.


Het officiële Israël presenteert zich als geschokt door de ramp die zijn buurland, Libanon, gisteren trof. Bijna iedereen zette een treurig gezicht op. Behalve Richard Silverstein, zoals Tikkun Olam in een blogbericht schrijft, beschuldigde niemand Israël van het veroorzaken van de ramp. Buiten Moshe Feiglin en een paar andere racisten, heeft niemand er zijn duivelse vreugde over uitgesproken. Gelukkig liep de voormalige Israëlische legerwoordvoerder Avi Benayahu Feiglin uit de race: “Met zulke uitspraken behoor je niet tot het Joodse volk,” verklaarde Benayahu, de man van de Joodse ethiek, en de vlek werd uitgewist

Benayahu heeft gelijk: De Joodse staat heeft nooit zulke rampen veroorzaakt, en toen onze vijanden sneuvelden, verheugden ze zich er nooit over. Het Israëlische leger, wiens spreekbuis Benayahu was, heeft nooit zulke vernielingen en verwoestingen aangericht, zeker niet in Libanon, zeker niet in Beiroet. Wat heeft de IDF te maken met de vernietiging van de infrastructuur? Een explosie in de haven van Beiroet? Waarom zou het meest morele leger ter wereld iets te maken hebben met het bombarderen van bevolkingscentra? En zo haastten de leiders van het land zich om hulp te offreren aan het geteisterde land van de ceders, zo’n typisch Joods en Israëlisch gebaar, menselijk, verheven en tot tranen toe bewegend.

De Israëlische luchtmacht steekt inderdaad haar neus in de soevereiniteit van Libanon en vliegt er door de lucht alsof het haar eigen land is. Het is waar, Israël heeft Libanon twee keer in de oorlog verwoest, maar wie is het die telt. De Israëlische president heeft een rouwbetuiging gestuurd naar het Libanese volk, de premier en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zeiden dat ze “instructies hadden gegeven om humanitaire en medische hulp te bieden aan Libanon”.

Alsof al deze weldadigheid nog niet genoeg was, beval de burgemeester van Tel Aviv het stadhuis te verlichten met de kleuren van de Libanese vlag. Woorden schieten tekort. Alle haat uit het verleden is opzij gezet, Israël is nu een vriend in nood voor zijn lijdende buurman. Misschien was het gisteren Tu B’av, de feestdag van de liefde. Maar toch dreigt een vage herinnering het prachtige feest, waar we hier zo van houden, te verpesten.

Was het niet diezelfde minister van Defensie die vorige week nog dreigde met de vernietiging van de infrastructuur van Libanon? Heeft de premier niet ook Libanon bedreigd? En hoe ziet de vernietiging van de infrastructuur er in Libanon uit? Net als wat er dinsdag in Libanon te zien was. Het geluid van de donder deed de stad beven, er waaide zwarte rook overheen, er was vernieling en verwoesting, er was burgerbloed vergoten, er lagen 4000 gewonden bij de deuren van het ziekenhuis, zoals de ambassadeur van een Europees land in Beiroet, die eerder in Israël had gediend, met afgrijzen had beschreven. Ze raakte dinsdag tijdens de explosie gewond en was in shock.

De helft van Israël en de hele algemene staf van de IDF weten hoe ze de veelgeprezen Dahiya-doctrine moeten reciteren. Een op de twee politici heeft gedreigd het uit te voeren. Dat is onze taal met Libanon en Gaza. Het is de doctrine die door de Israëliër Carl von Clausewitz, voormalig stafchef Gadi Eisenkot, de huidige hoop van Israëliërs links, toen hij hoofd van het noordelijk commando was, werd omarmd.

de Dahiya-contrine zoals toegepast in Gaza in 2009


En wat is deze verfijnde doctrine? Het is het gebruik van disproportioneel, ongebreideld geweld tegen infrastructuur, het zaaien van vernietiging en het vergieten van zoveel mogelijk bloed. “Verpletteren” – om de vijand een lesje te leren “voor eens en altijd.” De IDF heeft dit in het verleden meer dan eens geprobeerd, in Libanon en in Gaza, en het was een duizelingwekkend succesverhaal. Het lijkt precies op wat er dinsdag in Beiroet te zien was.

Er was nog geen week verstreken sinds Israël dreigde de infrastructuur van Libanon te vernietigen als Hezbollah de moord op een van zijn strijders durfde te wreken in een beperkte militaire actie aan de grens, en Israël de vernietiger wordt Israël de genadige. Zou u humanitaire hulp van zo’n land accepteren? Is er een meer ziekmakende vertoning van hypocrisie?

Toen Israël Dahiya en andere wijken in Beiroet sloopte, werd het stadhuis van Tel Aviv niet verlicht met de kleuren van de Libanese vlag. Toen Israël duizenden onschuldige vrouwen en kinderen, oud en jong, in Gaza doodde tijdens de criminele Cast Lead operatie en de Protective Edge operatie, werd de stad niet verlicht met de kleuren van de Palestijnse vlag. Maar woensdag waren we allemaal zo menselijk, dus Libanees voor een moment. Tot de volgende Dahiya.

Het originele artikel “Israel Is in Shock, in a Sickening Show of Hypocrisyvind je hier.

De standpunten in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur en kunnen al dan niet een weergave zijn van de standpunten van Plutopia.Auteur

  • Gideon Levy

    Gideon Levy is een Israëlische journalist en schrijver, lid van de directie van het dagblad Haaretz. Hij staat er vooral om bekend dat hij het Israëlische beleid ten aanzien van Gaza en de Westelijke Jordaanoever aan de kaak stelt. Hij is ook kritisch over de Israëlische media en de maatschappij, die volgens hem ongevoelig is voor de benarde situatie van de bewoners van de bezette gebieden.

    Bekijk Berichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here