De vergeten genocide

Waar de aandacht voor de genocide in Israël niet verminderd is er een andere aan gang zijnde genocide die helemaal geen aandacht krijgt in de media.

Meer dan een jaar geleden raakten in Soedan de Rapid Support Forces (RSF) van generaal Mohamed Hamdan Dagalo (“Hemetti”) slaags met het Soedanese leger van generaal Abdelfattah al-Burhan. De gruwel in de regio Darfoer gaat sindsdien door in een oorverdovend internationale stilte. Human Rights Watch publiceerde donderdag 9 mei een nieuw rapport en spreekt over “etnische slachtpartijen” en “misdaden tegen de menselijkheid” in de grootste stad in West-Darfoer, Al-Geneina.

Tussen april en november 2023 was vooral de Masalit-bevolking het doelwit van de RSF en hun geallieerde milities. HRW verzamelde de getuigenissen van vele overlevenden. “De gebeurtenissen behoren tot de ergste wreedheden die tot nu toe zijn begaan tegen burgers in het huidige conflict in Soedan”, aldus de mensenrechtenorganisatie, die eraan toevoegt dat er ook talrijke gevallen van marteling werden gemeld. Volgens andere bronnen (Rode Halve Maan, de VN-experts) zijn er in 2023 bijna 20.000 mensen vermoord in Al-Geneina.

De slachtpartijen zijn duidelijk gericht tegen de zogenaamde “Nuba”-groepen, een term die gebruikt wordt om de “niet-Arabieren” aan te duiden, waarvan de meerderheid vertegenwoordigd wordt door de Masalit-gemeenschap. Een getuige vertelde HRW dat de RSF’s tegen vluchtende burgers zeiden: “Hier zal geen Masalit wonen”, “Hier zal geen Nuba wonen”, “Hier zal geen slaaf wonen”. Volgens de door HRW geciteerde groep VN-experts bleven de Soedanese soldaten in hun kazernes, niet in staat of “niet bereid” om de bevolking te verdedigen.

De situatie lijkt vooral te zijn verslechterd na het vertrek in 2020 van de gezamenlijke vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie (Unamid) uit Darfoer, die in 2007 was opgezet, vier jaar na het begin van de oorlog in deze regio die 300.000 doden en 2,5 miljoen ontheemden heeft geëist. Ten tijde van de terugtrekking twijfelden veel waarnemers aan het vermogen van de Soedanese strijdkrachten om een bevolking te beschermen die de militairen wantrouwt.

HRW wil dat de VN-Veiligheidsraad “gerichte sancties” oplegt aan degenen die de grootste verantwoordelijken zijn van de gruwelijke misdaden. Eén van hen is “Hemetti”. Het Internationaal Strafhof (ICC) kondigde in juli 2023 aan dat het een onderzoek zou beginnen maar “Hemetti” is nog niet officieel in beschuldiging van oorlogsmisdaden gesteld. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève heeft ook een onafhankelijke internationale missie opgezet, maar HRW legt uit dat die vertraagd is door een gebrek aan middelen.

Te midden van de algemene onverschilligheid kan “Hemetti”, nu de chef van de RSF en ten tijde van de oorlog in Darfoer de leider van de verschrikkelijke Janjaweed-milities, vrij rondreizen. In januari, tijdens een trip door Oost-Afrika, slaagde de voormalige rechterhand van de vroegere dictator van Soedan Omar Al-Bashir die in 2019 omvergeworpen werd, er zelfs in om in Kigali ontvangen te worden door de Rwandese president Paul Kagame. Hij bezocht er ook het Gisozi Memorial waar hij zijn respect betoonde bij de graven van 250.000 slachtoffers van de Rwandese Toetsi-genocide. In totaal liggen er een miljoen doden begraven op die plek.

Binnen liet hij zich fotograferen en schreed een boodschap in het bezoekersboek: “Rwanda is uit de ruïnes van de oorlog opgestaan om de treden van de glorie te bereiken. Deze ervaring inspireert ons en kunnen we thuis toepassen”. “Wat toepassen? Genocide?” vroeg zich een Rwandese journalist ironisch af na het lezen van de tekst.

De bloedbaden tijdens de eerste oorlog in Darfoer, waarvoor de Janjaweed deels verantwoordelijk waren, zijn door de Verenigde Staten erkend als “genocide”. Volgens Artsen zonder Grenzen heeft de huidige crisis geleid tot “meer dan zeven miljoen ontheemden en meer dan een miljoen vluchtelingen” en is het “een van de grootste ontheemdencrises ter wereld”.

Lees hier het volledige rapport.

https://www.hrw.org/report/2024/05/09/massalit-will-not-come-home/ethnic-cleansing-and-crimes-against-humanity-el

Auteur

  • Francis Jorissen

    Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, free-lance Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, free-lance journalist, activist en (nog steeds) would-be wereldreiziger. Nieuwsjunkie vooral geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten. Maar eigenlijk ook in veel andere zaken die de wereld de wereld maken.

    Bekijk Berichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here