Trump, de Russen, de media en de anonieme bronnen

In de meer dan 18 jaar durende ‘Operation Enduring Freedomoorlog in Afghanistan, werden er 3500 militairen van de coalitietroepen gedood. Bijna 2500 daarvan waren Amerikaanse soldaten. Het aantal slachtoffers onder de Afghanen is onbekend, maar schattingen gaan van 110.000 tot 360.000 directe en indirecte doden. We hebben het dan nog niet eens over het aantal gewonden gehad. Amerika heeft biljoenen dollars uitgegeven aan die Afghaanse oorlog, en probeert daar al jaren uit te geraken.

Aanvankelijk wilden ze vertrekken op een manier waarbij ze er toch nog konden blijven: invloed behouden en een aantal militaire bases. Nu leken ze er klaar voor te zijn om gewoon te vertrekken. Donald Trump nog het liefst door de sleutel onder de mat te leggen en de deur achter zich toe te trekken. Eind februari ondertekenden de Verenigde Staten daar zelfs een overeenkomst over met de Taliban. De Taliban die nu het grootste deel van Afghanistan in handen hebben en stilletjes wachten tot de Amerikanen hun land verlaten om terug te keren naar Kaboel.

Maar voordat de VS vertrekken, wil Washington het begin van het verzoeningsproces zien beginnen tussen de Afghanen die met de Amerikaanse bezetters samenwerken en degenen die de Amerikaanse bezetting hebben bekampt, dat wil zeggen met de Taliban. Na 18 jaar oorlog zijn ze dat moreel verplicht tegenover de hele bevolking die die jaren oorlog heeft moeten uitzitten. Die onderhandelingen, die kort na de overeenkomst van februari moesten beginnen, zijn echter nog niet van start gegaan en het tijdschema voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen hangt af van het resultaat van die onderhandelingen.

Weg uit Afghanistan

De overgrote meerderheid van de Afghanen wil dat de Amerikanen hun land zo snel mogelijk verlaten. Daarin komen ze overeen met de meerderheid van de Amerikanen die zelf ook willen dat de troepen zo snel mogelijk naar huis terugkeren. Barack Obama beloofde dat, Donald Trump beloofde hetzelfde.

Trump heeft het er vaak in het openbaar over gehad, maar ook binnenskamers had hij het er vaak over. Dat schrijft bijvoorbeeld John Bolton, die Trump’s Staatsecreatris voor de Nationale Veiligheid was van 2018 tot 2019, in zijn memoires ‘The Room where it happened’. Eén van de ‘gesprekken’ die Bolton aanhaalt gaat zo:

“Mijn strategie [wat betekent waar ‘zijn’ generaals hem in 2017 hadden toe overhaald] was verkeerd, en helemaal niet waar ik wilde zijn. We zijn alles kwijt. Het was een totale mislukking. Het is een verspilling. Het is jammer. Alle slachtoffers. Ik haat het om erover te praten,”

Laat Rusland voor ze zorgen. We zijn zevenduizend mijl ver verwijderd, maar we zijn nog steeds het doelwit, ze komen naar onze kusten, dat is wat ze allemaal zeggen,” zei Trump spottend. “Het is een horrorshow. Op een gegeven moment moeten we eruit.”

We komen er nooit uit. Dit werd veroorzaakt door een idioot die George Bush heette,” zei hij. “Miljoenen mensen zijn gedood, triljoenen dollars, en we kunnen het gewoon niet gedaan krijgen. Nog zes maanden, dat is wat ze voordien zeiden, en we krijgen nog steeds op onze donder.”

Wie is er verantwoordelijk voor het feit dat de Amerikanen Afghanistan niet kunnen verlaten? James Mattis, die minister van Defensie was van 2017 tot begin 2019? Die is niet langer in het Witte Huis. John Bolton? Die is ook niet langer in het Witte Huis. Generaals en Washington haviken? De meeste Amerikaanse generaals waren nooit – en zeker de laatste jaren – echt enthousiast over het Afghaanse avontuur. Wie dan wel?

‘Hear Say’

Gelukkig is er nog The New York Times. Op 26 juni 2020 publiceerde de krant een primeur waarin wordt beweerd dat Rusland in het geheim premies aan de Taliban geeft om Amerikaanse troepen in Afhanistan te doden. De Washington Post en de Wall Street Journal konden daar niet bij achterblijven en publiceren de volgende dag soortgelijke verhalen, gebaseerd op dezelfde anonieme bronnen binnen de inlichtingendiensten. Geheime diensten die bovendien geen gegevens of documenten als bewijs aan de media overhandigen. De Wall Street Journal en de Washington Post hebben onze berichtgeving bevestigd,” tweette Charlie Savage, een van de auteurs van het Times-artikel.

Ondanks het feit dat de anonieme beschuldigingen verre van bewezen waren en dat zowel het Witte Huis, Moskou en de Taliban het verhaal categoriek ontkenden werd het verhaal door een groot deel van de andere media van meet af aan als een vaststaand feit beschouwd.

Als per toeval komen de beschuldigingen op het moment dat Trump met de Taliban onderhandelt en zich ertoe verplicht heeft alle troepen tegen volgend jaar uit het land terug te trekken. En als per toeval lopen de verdragen over de beperking van kernwapens ook af en toont Moskou grote belangstelling voor de vernieuwing ervan. In de VS gaan er echter veel stemmen op om een nieuwe wedloop voor atoomwapens te beginnen – ‘A sad, but very important, reality’, waarbij Rusland moet genegeerd worden.

Doomsday Clock

Gedeeltelijk als reactie op de toegenomen spanningen tussen de twee naties, heeft de “Bulletin of the Atomic Scientists” onlangs zijn Doomsday Clock op 100 seconden voor middernacht gezet wat betekent dat ze geloven dat de wereld dichterbij Armageddon staat dan ooit tevoren.

Nu, als de Taliban inderdaad worden betaald om Amerikaanse militairen te vermoorden, zijn ze daar niet bepaald goed in. Toen Barack Obama president was vielen er tientallen Amerikaanse doden per maand. Het afgelopen jaar was het aantal gedaald tot slechts 22 op het hele jaar. In totaal sneuvelden er meer dan 1700 militairen onder Obama en slechts enkele tientallen onder Trump.

De persartiles zijn duidelijk bedoeld voor binnenlands gebruik: om te laten zien hoe de kwaadaardige GRU (het Russische equivalent van de CIA), ‘dat ervoor zorgde dat Trump tot president werd verkozen’, de Taliban betaalt voor aanslagen op Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Trump zou daar al in februari van op de hoogte zijn gebracht door de veiligheidsdiensten maar hij, als een ware Poetin-handpop, deed niets! Het Witte Huis, het Kremlin en de Taliban kunnen het artikel in de New York Times nepnieuws en leugens noemen – de tegenstanders van Trump geloven hen toch niet. Ze roepen op tot nieuwe sancties tegen Rusland – zonder sancties kunnen de Verenigde Staten tegenwoordig blijkbaar niet meer overleven.

Maar het doel lijkt bereikt. Het ‘House Armed Services Committee’ stemde op woensdag 1 juli met 45 stemmen tegen 11 om hindernissen op te werpen voor Trump om zich terug te trekken uit Afghanistan. Er dient onder andere eerst een onderzoek te komen om na te gaan of een land premies aan de Taliban heeft aangeboden om de VS en de coalitietroepen aan te vallen.

Er is bipartiete kritiek geweest op wat een zwakke deal [Trump] met de Taliban maakte, een deal die al uit elkaar valt,” zei een democratische senator “Nu hebben we geleerd dat hij deze deal maakte op hetzelfde moment dat er premies op de hoofden van de Amerikaanse troepen, Amerikaanse zonen en dochters, werden gezet. We hebben duidelijk meer toezicht nodig op wat de president in Afghanistan doet.”

Bewijzen?

Op 3 juli publiceert The New York Times een nieuw artikel waarin dezelfde verslaggevers die het eerste verhaal hebben gehypet nu moeten toegeven dat er kritisch bewijs ontbreekt en dat er grote twijfels zijn van dezelfde Amerikaanse inlichtingendiensten die hen ertoe brachten om te geloven dat er sterke bewijzen waren. Bovendien, zegt een vroegere directeur van het Nationale Centrum voor Terrorismebestrijdingdat het relaas van de inhoud van de memo de schijn van potentiële politisering wekte.”

Volgens het Amerikaanse leger zijn er nu nog 8.600 troepen in Afghanistan. Dat komt overeen met de afspraken die gemaakt zijn om medio juli op dat niveau te landen. Volgens het Pentagon zal verdere terugtrekking gebaseerd zijn op voorwaarden ter plaatse die nog niet zijn vervuld.

Een vraag die gesteld kan worden is: waarom zouden de Russen de Taliban betalen om Amerikaanse soldaten te vermoorden in Afghanistan?

Sommigen menen dat de Russen misschien wraak willen nemen op de NAVO-troepen voor de gevechten die in 2018 in Syrië hebben plaatsgevonden en waarbij het Amerikaanse leger veel Russische huurlingen heeft gedood. Anderen suggereerden dan weer dat de Russen misschien willen proberen de vredesbesprekingen te verstoren, zodat de Verenigde Staten Afghanistan niet kunnen verlaten.

Dat wil zeggen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in alle ernst zouden suggereren dat Rusland wil dat de Verenigde Staten in Afghanistan blijven en daarom de Taliban betalen voor het vermoorden van hun soldaten? Dit lijkt morbide logica. Rusland is zeer gekant tegen Amerikaanse troepen bij zijn grenzen en in zijn achtertuin, de spanningen in Europa daarover zijn gekend. In Afghanistan, dat in wezen in de achtertuin van Rusland ligt, zouden diezelfde Russen dan weer graag hebben dat de Amerikanen blijven?

Op een gegeven moment moeten we eruit,’ zou Trump dus volgens John Bolton gezegd hebben. Hij ziet de terugtrekking van de laatste 8.600 manschappen nog voor de verkiezingen als een broodnodige verwezenlijking van zijn buitenlands beleid aangezien het vooruitzicht voor zijn herverkiezing, als we de peilingen mogen geloven, er niet goed voor staat. Er is echter weinig kans dat het hem nog lukt om de troepen naar huis te halen. Er wordt alleszins hard aan gewerkt om die volledige terugtrekking te voorkomen. Het Pentagon en het Witte Huis zouden daarvoor samen aan een plan werken. “De hoogste VS-commandanten geloven dat ze een voorzichtige goedkeuring van het Witte Huis hebben om iets meer dan 4000 Amerikaanse troepen in Afghanistan achter te laten na november, waardoor een volledige Amerikaanse terugtrekking wordt uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen”, schrijft de Los Angeles Times. Ze hebben die informatie, zeggen ze, gekregen van ‘anonieme VS-functionarissen’.

Auteur

  • Francis Jorissen

    Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, schrijver en free-lance journalist, activist, would-be wereldreiziger en geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten. Maar eigenlijk ook in veel andere zaken die de wereld de wereld maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here