De komende oorlog tegen China

“Het opzet van deze film is om een stilte te doorbreken: de Verenigde Staten en China zijn misschien wel op weg naar een oorlog, en een nucleaire oorlog is niet langer ondenkbaar,” zegt Pilger in zijn documentaire “The Coming War on China” uit 2016, die je gratis kunt bekijken op Youtube of op Vimeo.

“Op slechts een paar jaar tijd is China de op één na grootste economische macht ter wereld geworden,” vervolgt Pilger zijn inleiding. “De Verenigde Staten zijn de grootste militaire macht ter wereld, met basissen, raketten en schepen die elk werelddeel en elke oceaan bestrijken. China is een bedreiging voor deze dominantie, zegt Washington. Maar wie is de bedreiging? Deze film gaat over verschuivende macht en groot gevaar.”

Het niet-aflatende nastreven van de totale wereldheerschappij door het op een imperium gelijkende van de VS heeft het op ramkoers gebracht met de opkomende economische krachtpatser China, dat weigert in het imperiale VS-blok te worden opgenomen. Het voortbestaan van het imperium hangt af van zijn vermogen om China te destabiliseren voordat het te machtig wordt of het zelf te zwak wordt om de opgang van China te stoppen. Op dat ogenblik wordt wereldwijde hegemonie onmogelijk en leven we in een echte multipolaire wereld.

China is daarom altijd het einddoel geweest van de wereldwijde campagne van geweld en overheersing door wat Pilger het “imperium dat nooit zijn naam uitspreekt” noemt. En het opvoeren van het anti-China narratief door de Amerikaanse regering – Trump of Biden, het maakt eigenlijk geen bal uit van wie er president is – stoomt ons psychologisch klaar om deze wereldbedreigende confrontatie te accepteren, precies zoals Pilger in 2016 waarschuwde.

“Het gevaar van een confrontatie groeit met de dag,” zegt Pilger.

De indrukwekkende film ontleedt de manier waarop de VS sinds de Koreaanse Oorlog China omsingelen met een “strop” van militaire bases, die allemaal een enorme hoeveelheden wapens op voorraad hebben, ook nucleaire wapens, die rechtstreeks op de steden van China zijn gericht. Pilger toont de psychologische tol die dit heeft geëist van de mensen die leven in de gebieden waar de Amerikaanse oorlogsmachine zich in de Stille Oceaan heeft gevestigd. Inbegrepen een bijzonder verontrustend segment over het gebruik van de inheemse bevolking van het Bikini Atol als menselijke proefkonijnen om de effecten van nucleaire straling op mensen uit te testen. Ook zeer verontrustend is de onthulling van hoe dicht de VS bij het lanceren van kernkoppen op China kwam door een miscommunicatie tijdens de Cubaanse raketcrisis.

De film beschrijft China’s recente geschiedenis en legt uit hoe het land een economische machtig is geworden, en hoe de lange geschiedenis van provocatie en vijandigheid tegen China ons zo ver heet gebracht. De film gaat ook in op de dwaze veronderstelling van veel westerlingen dat China hetzelfde zou doen als de VS: de wereld pesten en gewelddadig dwingen zich aan haar regels te houden.

In 2016 was het moeilijker voor mensen om deze escalatie te zien aankomen, maar nu in de nasleep van de COVID-19 pandemie horen we haast dagelijks een overdreven hoeveelheid anti-China sentimenten van de Biden-regering. Op dezelfde manier waarop we de afgelopen drie jaar met de Amerikaanse Rusland-hysterie hebben gehoord. Trump werd politiek onder druk gezet om de spanningen in de koude oorlog met Rusland en China te laten escaleren. De Chinese regering was voor Trump de perfecte vijand om de coronapandemie, die de VS verschrikkelijk slecht beheerd hebben, op af te schuiven. Een manier om de escalatie tegen China een impuls te geven. Biden heeft de escalatie tegen China overgenomen. Trump en Biden, twee verschillende verhalen, dezelfde agenda.

De film dateert van 2016 toen Trump president was. “De nieuwe president, Donald Trump, heeft een probleem met China. De dringende vraag is nu of Trump door zal gaan met de provocaties die in deze film aan het licht komen en ons allen naar de rand van oorlog zal brengen,” zegt Pilger aan het eind van de documentaire. Met Biden aan de macht blijft diezelfde vraag van kracht.

Biden is nu 72 dagen aan de macht en het antwoord op die vraag lijkt al een antwoord te hebben gekregen. Het is een goed moment om de film te bekijken.

Auteur

  • Francis Jorissen

    Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, free-lance journalist, activist en (nog steeds) would-be wereldreiziger. Nieuwsjunkie vooral geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten. Maar eigenlijk ook in veel andere zaken die de wereld de wereld maken.

    Bekijk Berichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here