Oorlog is hoogmoed en de verachting van alle leven

beeld uit de
Beeld uit de "Collateral Murder" video
Oorlog is hoogmoed en de verachting van het leven door alles wat op zijn weg komt aan te vallen, te veroveren, te annexeren, te vernietigen, te plunderen, te doden, te verwonden of te verkrachten.

Vandaag 5 april 2022 is het 12 jaar geleden dat Wikileaks de “Collateral Murder” video publiceerde met details over het neerschieten van burgers, kinderen en 2 Reuters journalisten in Irak. Dezelfde dag publiceerde het Amerikaanse leger een rapport (niet meer te vinden op het internet) dat ze het onderzoek naar het incident ‘eventueel’ zouden heropenen. Wat nooit gebeurde.

Drie maanden later werd Chelsea Manning (toen heette ze nog Bradley Manning), een inlichtingenanalist binnen het VS-leger in Irak als de klokkenluider verantwoordelijke voor het lekken van de video naar Wikileaks, gearresteerd. Ze werd beschuldigd van 22 misdrijven, waaronder “het helpen van de vijand” en gevangen gehouden op een legerbasis in de VS. Drie jaar later begon haar proces en werd ze veroordeeld tot 35 jaar cel. In 2017 kreeg ze gratie voor de resterende jaren van haar straf.

“Collateral Murder” was de video, bekeken door miljoenen, die WikiLeaks op de kaart zette en in het vizier van de VS-regering bracht. De VS gingen achter Wikileaks en in het bijzonder achter de oprichter ervan, Julian Assange aan. De autoriteiten in de VS begonnen het onderzoek en vervolgden Assange persoonlijk voor “spionage”.

Assange vroeg politiek asiel in Ecuador en zocht bescherming in de ambassade van Ecuador in Londen. Daar werd hij uiteindelijk in 2015 buiten gesleurd door de Britse politie. Sindsdien zit hij in eenzame opsluiting in de Belmarsh gevangenis in Londen, verwikkeld in een uitleveringsprocedure aan de VS waar hij een gevangenisstraf van 175 jaar riskeert als hij wordt uitgeleverd voor het onthullen van deze en andere oorlogsmisdaden. De procedure zit in de laatste fase waarbij de Britse minister van Buitenlandse Zaken Priti Patel over zijn lot moet beslissen.

Van de verantwoordelijken voor de “Collateral Murder” is nooit iemand voor het gerecht gedaagd.

Nu er luid geroepen wordt om Poetin en consoorten voor het gerecht te dagen voor oorlogsmisdaden kunnen we alleen hopen dat wanneer de Russische leiders zich ooit ergens moeten verantwoorden ze er op de beklaagdenbank samenzitten met de Oekraïense leiders die zich moeten verantwoorden voor hun oorlogsmisdaden.

Maar, waarom niet, ook de leiders van de VS en het VK, Bush en Blair, die zich bij hun invasies in Irak en Afghanistan schuldig hebben gemaakt aan zoveel oorlogsmisdaden, zouden daar mogen aanschuiven.

Toen president Obama zei dat hij vooruit wilde kijken in plaats van achteruit, en niemand van de regering-Bush verantwoordelijk hield voor de oorlogsmisdaden, was het alsof die misdaden ophielden misdaden te zijn en werden genormaliseerd als Amerikaans beleid. Dat beleid bestaat onder andere uit invasies van andere landen en het massaal doden van burgers bij luchtaanvallen en drone strikes.


De standpunten in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur en kunnen al dan niet een weergave zijn van de standpunten van Plutopia..

Auteur

  • Francis Jorissen

    Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk. Nieuwsgierig, free-lance journalist, activist en (nog steeds) would-be wereldreiziger. Nieuwsjunkie vooral geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten. Maar eigenlijk ook in veel andere zaken die de wereld de wereld maken.

    Bekijk Berichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here